Триатлон „Бодлите на розата“ е вече само спомен, само история …

Днес е годишнината от провеждането на последния (5-ти по ред) тридневен туристически триатлон „Бодлите на розата“ през 2008 г. , пропомня ни ултрамаратонецът Ради Милев, организатор и участник в проявата, многократен победител в нея. Публикуваме дословно неговия разказ за триатлона в Долината, включен в програмата на Празника на розата.

„Бодлите на розата“, защото се провежда в Розовата долина, а профилът на трасето наподобява бодли. Обща дължина 250 км. от които 160 км. бягане, 80 км. колоездене и 10 км. гребане, това включваше първият туристически триатлон в България проведен през 2004 год. със старт-финал гр.Казанлък. Проявата бе тридневна.
1-ви ден: гр.Казанлък – гр.Карлово (колоездене), гр. Карлово – х.В.Левски – вр.Ботев – х.Рай – гр.Калофер (бягане).
2-ри ден: гр. Калофер – заслон Маринка и по билната маркировка до х.Бузлуджа (бягане).
3-ти ден: х.Бузлуджа – гр.Шипка (бягане), гр.Шипка – яз.Копринка (колоездене), яз.Копринка (гребане 10 км.), яз.Копринка – гр.Казанлък (колоездене) – ФИНАЛ и участие в Празникана розата в гр.Казанлък (проявата бе включена в програмата на Празника на розата).
Общо 160 км. бягане, 80 км. колоездене и 10 км. гребане.

С носталгия си спомням за тази проява. Бях вложил толкова много, бях инициатор и основен двигател за провеждането на този Триатлон, автор на наредбата, на трасето, …
В проявата имаше участници от Казанлък, Стара Загора, Ямбол, Пловдив, Пазарджик и др. градове на страната. Броят на участниците не бе голям, а до финала, в контролното време, достигаха само част от тях. През 2006 год. в Триатлона се включиха 13 участника от Япония. Във второто издание (2005 год.), в Триатлона участваха четирима души завършвали Спартатлона – Емил Апостолов, Атанас Делчев и Заприн Пепелов от Пазарджик и Ради Милев от Казанлък.
Бях най-възрастният участник, но станах победител 3 пъти – в първото, второто и четвъртото издание на триатлона, съответно на 56, на 57 и на 59 год. В другите две издания победители станаха Петър Пировски (2006) и Димитър Давидов (2008) и двамата от Пазарджик.
По трудното трасе на Триатлона преминаха и финишираха и две жени с еднакви фамилии и двете от Казанлък, но без родствена връзка – Петя Петрова и Мира Петрова. Мира Петрова дори не беше жена, а едно стройно, красиво, още ненавършило 16 години девойче. Мирка, радвам се, че си повярва, подготви се и завърши този труден дори и за мъжете Триатлон.
Много прояви се „родиха“ и се развиват успешно в България след 2008 год., но … нашият Триатлон „Бодлите на розата“, е вече само спомен, само история …“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram