Спомен за голямата Цветанка Христова

Навършиха се 14 години от кончината на голямата българска лекоатлетка и треньорка Цветанка Христова.

В дългогодишната си състезателна кариера казанлъчанката печели световната и европейска титла на диск и е многократна шампионка на България в коронната си дисциплина.

Цветанка Христова е родена 14 март 1962 година в Казанлък. Първият значим успех на лекоатлетката е през 1982-а, когато става европейска шампионка. През 1991-а печели и световната титла от първенството на планетата в Токио.

На олимпиадите в Сеул1988 и Барселона1992 взима съответно бронзов и сребърен медал. Цветанка има трето място на световното през 1987-а и е втора на европейското през 1986 година.

Като треньор Христова откри за голямата атлетика копиехвъргачите Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Даниела Тодорова, Станислава Василева и още много млади таланти.

Христова почина на 14 ноември през 2008 година, само на 46 години. От 2009 година спортен клуб „Юниверсал“ София основа състезанието, което носи нейното име. Всяка година Мемориалът се провежда на националния стадион „Васил Левски“ през месец април с участието и на казанлъшките атлети, а техният клуб, прие името на именитата спортистка. Паметна плоча в чест на Цветанка Христова бе поставена на градския стадион в Казанлък, мястото където лекоатлетката прекарваше голяма част от времето си в тренировки с децата от клуба.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram