Признание: Христослава Колева с награда и от министъра на спорта

Спортният министър Андрей Кузманов на свой ред се срещна с медалистите и участниците на Световните игри за хора със Синдром на Даун, провели се в Италия от 4 – 11 октомври т. г. В делегацията, посетила министерството днес, бе и 16-годишната казанлъчанка Христослава Колева. Тя спечели два сребърни медала в плуването на 25 м св. стил и 25 м гръб.

Спортният министър разговоря в кабинета си с децата и техните треньори Слав Петков и Бойка Петкова.

„Поздравявам ви за големите успехи и упоритостта. Вие всеки ден побеждавате. Гордеем се с вас и ви пожелавам още много медали и радост“, каза Андрей Кузманов. Той заяви, че те винаги могат да разчитат на подкрепата на Министерството на младежта и спорта и когато имат нужда да използват безплатно спортната база.

В разговора спортният министър бе запознат с организацията на подготовката и тренировките, с трудностите при работата с деца с интелектуален дефицит и необходимостта от специалисти. Кузманов и Петков бяха единодушни, че спортът е единствената алтернатива за социализиране, адаптиране и развитие на децата със Синдром на Даун.

„Работим усилено, имаме поставени цели и гоним високи постижения. Имаме осигурена база в кв. Орландовци, лека атлетика тренираме на НС „Васил Левски“, плуване на басейн „Мадара“. Искаме да ви благодарим за подкрепата“, каза Слав Петков. Отборът, участвал на Световните игри за хора със Синдром на Даун, подари на министър Кузманов фланелка с надпис „Вие сте част от нас“.

Медалистките и другите участници – 15-годишният Боян Вандов, 14-годишният Александър Асенов и 19-годишният Емилиян Костадинов, както и техните треньори Слав Петков и Бойка Петкова получиха почетни плакети от спортния министър Андрей Кузманов.