Казанлъчанинът Дончо Цанев отново се впуска в офроуд надпреварата Balkan Offroad Rallye

След двугодишно прекъсване, от 25 до 30 септември ще се проведе десетото юбилейно издание на международния офроуд маратон „Балкан Офроуд Рали 2022”. Едно от най-големите офроуд състезания ще се проведе на изцяло нов терен – в съседна Румъния, след 9 издания в България.

Сред състезателите от редица европейски страни, САЩ, Австралия и Южна Африка ще има и три български екипажа, част от които е и един казанлъчанин – Дончо Цанев. Част от тима „TREMOL“, той е вицешампион от 2016 и 2017 и бронзов медалист от 2018 година при автомобилите. Завръщането си ще направи с нов навигатор – Зорница Тодорова. Тя е двукратна шампионка с бъги от Balkan Offroad 2015 и 2019.

В другите български екипажи са победителите от 2018 година в класа на автомобилите Константин Чолаков и Ивайло Жеков се завръщат за нова титла, но този път ще я гонят в класа на по-компактните бъгита. Дебют в ралито ще направи екипажът Георги Вуков – Георги Шейнов с Nissan.

На старта на Balkan Offroad Rallye 2022 се очакват над 120 състезателни машини от всички класове – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV бъгита и автомобили, които традиционно ще карат в двете основни категории – Cross Country, в стила на големите рали-маратони като „Дакар“, „Мароко“ и „Пътя на коприната“ и Extreme, където добре подготвените джипове ще трябва да се справят с тежки препятствия като стръмни склонове, блата, реки и т.н. В допълнение, в състезанието вече традиционно има и категория Discovery, в която участници с различни оф-роуд машини ще карат част от трасетата, но без натиска на хронометъра.

Рали маратонът ще предложи 5 пълни състезателни дни, предшествани от квалификационен етап. На старта в румънския град Сигишиора се очакват над 120 мотоциклета, атв-четириколки, бъгита и офроуд автомобили, които ще се изправят пред маршрут от над 1400 километра. Над 1000 км. ще са специални етапи, а екстремната категория ще е с доста по-къси, но за сметка на това изключително тежки и технични трасета.

Пожелаваме успех на българските екипажи и стискаме палци Дончо и Зорница да грабнат титлата!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram