„Берое” и „Розова долина” дадоха старт на детски футболен турнир „Искам да бъда” в Стара Загора

0
6

С футболен двубой в Стара Загора между отборите на „Берое“ и „Розова долина“ беше даден старт на тридневен детски турнир по футбол, който се провежда по проекта „Искам да бъда“, в рамките на програмата на Десетилетието на ромското включване. Проектът „Искам да бъда“ се реализира за девета поредна година в рамките на програмата на Десетилетието на ромското включване. За втори път в надпреварата има международно участие в лицето на Национален ромски отбор от Унгария. В турнира под Аязмото участват първите шест отбора в класацията по fair play.

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов благодари за домакинството на Община Стара Загора и пожела на организаторите и състезателите турнирът да е поредното доказателство, че спортът е най-доброто средство за интеграция.

Директорът на Националния ромски отбор от Унгария. Ищван Мезей предаде на спортистите поздрави от унгарския премиер Виктор Орбан и посланието му да си подадат ръце, защото тогава светът ще бъде по-добър. „Бидейки заедно, ще бъдем по-силни, особено във време на криза“, каза Мезей.

На 1 юни, от 12.30 часа, на стадион „Берое“ турнирът ще бъде закрит с награждаване на състезателите. Те ще получат купи, медали и индивидуални награди

Проектът „Искам да бъда“ има за цел да насърчи честната игра /fair play/ между отбори с различен етнически произход, в който са включени деца на възраст (14 -16 г.), както и да подпомогне възпитанието в толерантност и социалната интеграция на малцинствата в областите.

Проектът се реализира от Министерство на физическото възпитание и спорта в партньорство с БФС и община Стара Загора.

 

Коментари от Фейсбук