Искат оставки във властта в Раднево

Граждани и медици се събраха пред Община Раднево с настояване за оставките на кмета Теньо Тенев и шефа на местния парламент д-р Румен Йовчев, въпреки че още на 2 март  Община Раднево отмени всички масови мероприятия заради коронавируса. Причината за спонтанното брожение е критичното състояние на общинската болница там, чиито задължения са близо 1 800 000 лева.

Опасността болницата да бъде закрита, освен поради просрочията, е и заради липсата на управител, който да подпише договорите за тази година със Здравната каса. Бившият управител – д-р Мая Узунова, е в ареста със съмнения за финансови злоупотреби. Болницата обслужва голям и специфичен район с висок трудов травматизъм.

Хората са възмутени от безхаберието на властта в Раднево, която допуснала източването на болницата в размер на почти половин милион лева. Съмняват се, че мълчанието на кмета и председателя на Общинския съвет не е случайно. C oбвинeния зa изтoчвaнe нa бoлницaтa ca чeтиримa души – ocвeн управителката в ареста са експертът „ТРЗ“ и шoфьoра на болницата, a глaвнaтa cчeтoвoдитeлкa e пусната пoд гаранция.

Временно в следващите три месеца болницата ще се управлява от  Наталия Арнаудова, реши Общинският съвет в сряда. Тя ще подпише договорите със Здравната каса, макар в диспансера да работи единствено отделението за долекуване.

Депутати от левицата очакват отговори от държавната власт и имат опасения, че „моделът“ на болничната криза в Раднево най-вероятно съществува и в други общини.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram