Миглена Филипова, Радунци: Къде е било общинското ръководство и Общинския съвет да се противопостави на пагубните за болницата държавни решения?!

#Радунци. Изоставената болница тук е като най-добрият пример на управлението в общината и държавата – това ми казват във всяко населено място с огромна болка за безхаберието и безотговорността. Историята на болницата в Радунци от 1936 г. до наши дни е известна на всички в община Мъглиж.

Не ни е ясно на нас, мъглижани, защо се стигна до там, че преобразуваната през 2000г. в търговско дружество – „Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация – Радунци” ЕООД с 300 легла стигна до днешното си състояние?!

Не ни е ясно защо държавата се отнесе с нашата болница по този безстопанствен начин, довел до разсипия и фалит?!

Не ни е ясно къде е било общинското ръководство и Общинския съвет да се противопостави на пагубните за болницата държавни решения. Да се противопостави на държавата, която взе решение за ликвидация на дружеството и от тогава тя да не функционира, а днес вече да тъне в абсолютна разруха?!

В момента е обявена за продан, но като изоставена сграда – бивша болница – недвижим имот със застроена площ 4 000 кв. метра, на 4 етажа и разгънатата застроената площ на 15 000 кв. метра, с право на строеж, но без земята, върху която е построена. От 2015 г. насам се провеждат няколко публични търга, като в началото цената е 1,2 млн. лв., колкото са задълженията (за енергия, вода, данъци и заплати към персонала), при последния търг (21.02.2020 г.) цената е вече 464 000 лв., малко над данъчната й оценка и колкото цената на един по-скъп апартамент.

Не знаем ще има ли воля от страна на държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването, да потърси отговорност от виновните за това да се стигне до сегашното състояние на болничното заведение, не знаем и дали има идеи за бъдещето на нашата болницата. Но се ангажирам, заедно с Парламентарната група на „БСП за България“, ако бъда избрана за кмет на община Мъглиж, да работя за възстановяване на функционирането на тази специализирана болница и то точно в посока на първоначалното й предназначение – за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация.

Защо не и за ползването й за последващо лечение на пациенти, изкарали COVID-19 инфекцията, включително на такива извън България.

Номерът ми в бюлетината е 9! Очаквам вашата подкрепа!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram