Какво не знаете за кандидата за кмет на Мъглиж Душо Гавазов

Душо Гавазов, кандидат за кмет на Мъглиж: За мен е важно да съм свестен, да направя община Мъглиж известна, а местен да съм чрез работата си, не просто по рождение

Душо Гавазов е кандидат за кмет на Община Мъглиж, издигнат от ПП ГЕРБ. Роден е на 5.03.1969 година. Основно образование – в IXОУ“Веселин Ханчев“, средно в гимназия „Иван Вазов“. След това 2 години военна служба. Висше образование – медицина, в Тракийски университет. Работи като завеждащ селско здравеопазване в Община Стара Загора, лекар ординатор „Уши, нос, гърло“ в отделение в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович и лекар ординатор в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (Тубдиспансера). От 11.11.2011 година е зам.-кмет на Община Мъглиж.

– Какво решихте да лекувате в Мъглиж?

– Много са проблемите в Мъглиж и повечето се нуждаят от спешна и неотложна помощ. Основният проблем е инфраструктурата – общинска пътна мрежа и улична мрежа в регулация.

Когато се казва инфраструктура, повечето хора си представят пътища и улици. Изключително важно е обаче да се работи и по останалите типове инфраструктура. Образователната, като се има предвид профила на общината, придобива основно значение за бъдещето й. Около 40% от наслението е от най-уязвимата икономически и социално група – тази на ромите. Това изисква развитие на системата от детски градини за максимално ранно обхващане на децата, които в противен случай малко по-късно имат сериозни проблеми в училище и отпадат от образователната система. А качественото образование е единственият вариант за реализация на трудовия пазар.

Изключително важна е и здравната инфраструктура. Община Мъглиж е лишена от общинска болница. Единственият досег на хората с що-годе качествена медицина, е функциониращия на територията на общината филиал за Спешна медицинска помощ, който заради многото здравно неосигурени, изпълнява и функциите на общопрактикуващите лекари. В него работят едва 3 екипа, с остаряла материално-техническа база и недостатъчен брой квалифицирани медицински специалисти.

Аптека има само в общинския център и в село Ягода.

Трето важно направление, нуждаещо се от перманентно „лечение“ е обновяването на социалните структури. При предимно застаряващо население, макар че в последните години е отчетлива тенденцията да се завръщат млади хора, наложително е общинската власт да осигури подходящи условия за социална адаптация.

– Все пак, защо един лекар решава вместо да лекува основно хора, да започне да лекува структурни обществени проблеми? Това е един много сериозен преход.

– Затова и кметският мандат 2011 година започна на 4-ти ноември, но аз се включих седмица по-късно. Имах седмица за тежък размисъл искам ли и имам ли силите да направя такъв избор, и да променя така пътя си. Решението си взех, когато забелязах, че между бялата престилка и тази работа има много общо. Основата е обща – грижа за хората и възможност да им помогнеш. Ако като лекар можех да реша проблеми на 30-40 души дневно, като зам.-кмет имах възможност да решавам проблеми на много, много повече хора, за да направя живота им по-качествен. След девет години и половина се чувствам удовлетворен.

– Това означава ли, че сте човек, който има нуждата да решава проблеми. Че решаването на проблеми е Ваша същностна черта?

– Да. Така усещам смисъл в усилията си и така меря успеха за себе си. Мисля, че тази черта е задължително условие за човек, който се заема със сериозна административна работа на каквото и да е ниво на властта, ако е воден от мотивацията да остави нещо значимо и добро с живота си.

– Видяхме, че БСП извеждат като основно достойнство на своя кандидат това, че е местен. Как бихте отговорили на това?

– Всички знаем прословутото „Местен, свестен и известен“. Може би не си даваме веднага сметка, че единствената съществена характеристика, когато става въпрос да се върши реална работа, е „свестен“. Аз не съм местен, но вече 10-та година реално работя за подобряване на живота в тази община и за създаване на възможности за развитието й. Заставал съм пред жителите и гостите на Мъглиж с името, с лицето си, аргументирайки действията си. За никого не е тайна, че през цялото това време съм вземал активно участие както в презентирането, така и в реализирането на всяко едно управленско решение на местната власт. Това ми дава самочувствието, че реално съм работил и продължавам да работя за постигането на европейска визия на тази община. Усещам се мъглижанин повече от някои родени тук, защото моят труд и визия са вградени вече години наред във всеки един ден на тази община.

Историята – близка и далечна, показва, че не всеки местен е свестен, понякога дори да е известен (смее се).

Не държа и да съм известен в лично качество, но искам, ако получа доверието на хората в община Мъглиж, моята и на екипа ми работа, да направи община Мъглиж известна като достоен член на Европейската общност на общините, известна у нас като община с перспектива и с възможности за добър живот.

– Какво не знаят мъглижани за Вас?

– Всъщност, мъглижани, като че ли ме виждат основно като строг и отдаден на работата си човек, за когото нищо друго не съществува. Не знам дали разбират, до каква степен това се дължи на факта, че като личност, положила хипократова клетва, ме движи основно човечността. И именно човечността изисква от мен при толкова много и разностранни проблеми, отдаденост, за да мога да решавам поетапно много от тях. Ако на 28 февруари те дадат вота си и доверието си на мен, новият кмет на Мъглиж ще е строг, справедлив и човечен – с други думи, работещ здраво за общината, без много приказки, но ефикасно и с мисъл за доброто на жителите й.

– Ще имат и още един лекар, което е сериозно предимство при описаната от Вас здравна инфраструктура… Налага ли се да прилагате и лекарската си квалификация?

– Да. И като лекар работя на доброволни начала, разбира се, особено при тази ситуация с коронавируса. Само за последните месеци съм лекувал над 70 души в общината, болни от COVID-19, за щастие успешно.

– Какво прави Душо Гавазов, когато не управлява община, не лекува хора…

– За никого не е тайна хобито ми – фитнес маниак съм и още в 6,30 съм в залата. Но това, което обичам най-много е да дарявам с любов семейството си и близките си. Семеен съм, с две дъщери. Малката е ученичка в ПМГ „Гео Милев“, голямата ми дъщеря е студентка първа година „Комуникационен менинджмънт“ в СУ „Климент Охридски“. Съпругата ми в момента се занимава с бизнес./zarata.info

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram