С факелно шествие за празничния Трети март в Казанлък

Честването на Освобождението в Казанлък ще започне на 2-ри март на централния площад „Севтополис“ с официална церемония по издигане на националния флаг и водосвет за благоденствието на българския народ. За първи път след това множеството ще се отправи с факелно шествие под мотото „Българийо, за тебе те умряха“ до Войнишки паметник в парк „Розариум“, където ще бъде открит възстановеният монумент на загиналите във войните и ще се проведе тържествена заря – проверка. Това стана ясно днес на среща по организацията на честванията за 142 години от Освобождението на България на Паметника на Свободата на Шипка. В нея участваха представители на всички институции, ангажирани по подготовката и провеждането на тържествата.  

В празничния ден Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи първо благодарствен молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където са положени костите на загиналите руски войни и български опълченци.

Церемонията на самия връх, традиционно, ще започне в 11,00 ч. Старозагорският владика ще отслужи заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея.

Присъстващите се обединиха около решението тържествата да се проведат на първата площадка, в подножието на паметника, както през 2018 г. От там започва официалният подход към входа на Паметника на Свободата, от северната страна на монумента.

Пътят от вр. Шипка до Габрово ще бъде затворен на 2 март в 20:00 ч. и ще бъде отворен на 3 март в 18:00 ч.

На 3 март от 6:00 ч. сутринта до 14:00 ч. движението от Казанлък до вр. Шипка ще се извършва еднопосочно в посока към върха. В 14:00 ч. пътят ще бъде отворен в обратната посока – от върха към Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram