Розобер дава началото на Празника на розата в Гурково

В тази част на годината подбалканските котловини ухаят на рози, розовите градини се огласят от песните и смеха на розоберачите, а всяко подбалканско градче прави Празник на розата.

  Днес своя празник на царицата на цветята ще отбележи Гурково.

Разположено в Централна България, скътано в полите на Стара планина, в източния край на Розовата долина – Гурково пази от незапомнени времена вековната традиция за отглеждане на рози и производство на розово масло като събратята си от Подбалканските полета – Карлово, Сопот, Калофер, Казанлък, Павел баня…

  Първите сведения за розови насаждения по нашите земи са от преди 3 века – от 1712 г., а засаждането им става през есента, след Архангелов ден, през октомври и ноември. Розовата градина дава цвят за варене на третата година. Розоберът започва от първата половина на май до края на първата половина на юни. За производството на 1 кг розово масло са необходими средно 3000–6000 кг розов цвят в зависимост от качеството му. За 1 мускал розово масло са нужни от 7000 до 15 000 розови цвята. За производство на 1 кг розова вода е нужен 1 кг цвят. В миналото чувалите с набран на ръка розов цвят са тежали средно около 25 кг.

 Самият розобер започва рано сутрин в 4 часа и обикновено трае до към 10 часа, а по стар народен обичай първата откъсната роза се закичва в косите зад ухото. 

  Набраният розов цвят ще бъде предаден на местната дестилерия за производство на ценните за парфюмерийната и козметична промишлености розово масло и розова вода,  основна част за продуктите на някои от най-известните в света марки парфюми.

   „А местните майстори на ракията и сладката използват дъхавото цвете за производство на мармалад от рози и на гюлова ракия и ще покажат днес на жителите и гостите на Гурково тънкостите на тези производства.“, казва Тотка Петкова, заместник-кмет на община Гурково.

  Началото на розобера ще бъде дадено от кмета на Гурково Мариян Цонев, а с магарешките и конски каручки, гурковци в народните носии на този красив подбалкански край ще потеглят с песни и благослов към розовите масиви в 16,30 ч.

  За всички жители и гости на градчето концерт ще изнесе певицата Райна.//bnr.bg/starazagora/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram