Общините също да бъдат включени и да участват в разпределението на парите по „Зелената сделка“

▪️ Общините също да бъдат включени и да участват в разпределението на парите по „Зелената сделка“. Зад това искане се обединиха всички 11 кметове на общини в област Стара Загора след заседание, проведено при областния управител.

▪️ На извънредна пресконференция, в която участва и кметът на Гурково Кънчо Папазов, всички предупредиха, че може да се стигне до гражданско неподчинение, ако очакваните средства по програмата не бъдат използвани ефективно за осигуряване на трайни работни места, които да гарантират бъдещето на региона след закриване на въгледобива. На брифинга присъстваха също областният управител Ива Радева и заместник-областните управители.

▪️ Всички кметове се обединиха около това, че начинът, по който средствата по справедливия преход ще бъдат разпределени и приоритетите, към които ще бъдат насочени, е скандален. Те подчертаха, че се предвижда в бизнеса да влязат около 650 млн., но не са ясни ефектът, критериите и начините, по които ще стане това.

▪️ Кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово са силно притеснени за бъдещето на областта. За тях програмата може да нанесе негативни решения в бъдеще. Те настояват около 200 млн. от предвидените средства да бъдат насочени към общините, като средствата ще бъдат вложени в изграждане на индустриални паркове и зони, както и в проекти за енергийна ефективност и други.

▪️ Ще настояват начинът, по който се разпределят средствата, държавата да го промени, както и общините да участват в целия този процес. Предстои среща в МРРБ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram