9 г. остава непотвърдена хипотезата за убийството на иманяр в Плоската могила

0
5

Човешки скелет, сгънат на три, с дупка в черепа от куршум, преди девет години откри екипът на вече покойния археолог д-р Георги Китов, при разкопки на Плоската могила край Шипка.

И след толкова години никой не е наясно защо и как се е озовал човешки труп, наврян в дупка под могилата. Остава непотвърдената хипотеза за убийство на иманяр през 19 век.

За първи път в България бяха намерени останки на иманяр, убит и заровен, когато е ограбвал тракийска гробница.  Според д-р Георги Китов тогава, през лятото на 2005 година, в световната археология това е третият случай на открит скелет на иманяри при разкопки. Единият е в италиянския град Помпей, другите два случай са в Русия.

За намереното вчера тяло се предполагаше, че е от края на 19-и век. То бе смачкано и затрупано с камъни, видяха репортерите на Пресс тв, присъствали на страната находка. До тялото археолозите откриха захвърлени лопата, кирка, ножица, подкова и четири гилзи от италиански патрони, за които се предполагаше, че са от времето на Руско-турската освободителна война.

В района на Шипка от години се разпространява местна легенда за изчезнал руски офицер около Плоската могила. Офицерът тръгнал към могилата и никога повече не се прибрал в лагера. Покойният д-р Китов смяташе, че съществуват сведения, че по време на Освободителната война руски офицери са се изявявали и като археолози.
Днес няма  нова светлина върху случая със скелета, но легендата за изчезналия офицер е жива.

Коментари от Фейсбук