70 години от танковата дивизия в Казанлък

0
6

На 2-ри декември се отбелязват 70 години от създаването на  Първа танкова девизия. Паметна плоча ще бъде открита от 9:00ч. до входа на 61 Стрямска Механизирана бригада в Казанлък, ще последва откриване на фотоизложба и другарски обяд, на служилите и ръководили бригадата.  Танковата дивизия е създадена е с указ  на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията става генерал-майор Петър Панчевски.
Дивизията се разполага в казармата на Въздушното училище в Казанлък и казармите на двадесет и трети пехотен шипченски полк и втори противовъздушен полк.

През 1948 г. част от поделенията на дивизията са предислоцирани (два танкови полка, минохвъргачен и артилерийски полк). Дивизията също така изгражда полеви лагери при селата Ягода и Тулово и местността Тюлбето край Казанлък.

В края на 1948 и началото на 1949 г. към дивизията е създадена и учебна танкова дружина. Танковият състав на дивизията се състои от Т-34, Майбах Т-3, Т-4, а автомобилния главно от ГАЗ и ЗИС-5.

От 19 ноември 1998 г. бригадата е преименувана на пета шипченска танкова бригада. На 1 октомври 2000 г. е реорганизирана в пета шипченска механизирана бригада, като частите ѝ от 2007 г. са дислоцирани в Плевен, Враца и Шумен. Части на бригадата са участвали на международни мисии в Ирак, Еритрея, Афганистан, Етиопия и Босна и Херцеговина. Бригадата е закрита съгласно плановете за реорганизация на българската армия. Последните командири на бригадата са: бригаден генерал Венцислав Младенов, бригаден генерал Валентин Буров – 2009-2012.

Коментари от Фейсбук