6000 евро за килограм розово масло

Розопроизводителите се надяват цената за българското розово масло да не падне под 6000 евро за килограм през 2022-ра година. След две години на пандемия пазарът е изключително нестабилен.

Търсенето на най-качественото българското розово масло е намаляло двойно през последните години. Търговците имат и значителни количества, които не са продали.

Цената за розоберачите няма да се повиши на над 2 лева за набран розов цвят. Причината са именно неяснотите по реализирането на крайната продукция.

Сега в казанлъшко се заплаща от 1,2 до 1,5 лв. за набран розов цвят. Ниската цена, обаче, е причина за отлив на качествени розоберачи, което ще доведе до неприбран розов цвят.

Дестилериите инкасират също загуби. Първо е увеличено горивото, второ разходите за природен газ, на който работят почти всички дестилерии са увеличени три пъти. Много търговци и производители по света купуват малки количества от българското масло, използвайки сертификатите, като допълвали количества от по некачествени локации като Турция и Иран.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram