59 награди в годината за младите казанлъшки пианисти

С пет първи и две награди Гран При – най-високите отличия на конкурси в София и Созопол приключва поредната творческа година за талантливия клас на музикалния педагог Елена Юлиянова. Нейните възпитаници от школата по изкуствата Емануил Манолов при НЧ „Искра“ не прекъснаха своето възходящо творческо развитие, въпреки трудната за всички ни година, белязана от пандемията. Младите таланти се явиха на почти всички музикални конкурси, организирани у нас и грабнаха общо 59 награди за клавирния клас от 20 различни форуми. 8 от тях се проведоха в София, три във Велико Търново, два в Пловдив, по един в Шумен, Созопол и Перник, а три онлайн конкурса бяха организирани от Великобритания и един от Италия.

Хпистиана Харалампиева

11 -годишната Христиана Харалампиева е носител на най-голям брой отличия за годината – 16 награди, от които 9 са първи, 2 специални и 2 Гран При. Спечелени от тежки конкурси със силна конкурси. В последния, „Нови пианисти“ в София на Руския информационен център, Хриси взима първа награда и най-високото отличие „Престиж“ за изключително ярко дарование. Тя се връчва със шестмесечна стипендия, осигурена от организаторите.

Грациела Кънина

Грациела Кънина е на 10 г., най-малката в казанлъшката лауреатска група, като през тази творческа година тя прави своите първи значими стъпки по конкурсните подиуми. Те стават все по-успешни, с движение нагоре. Грациела започва с Трета награда и приключва с две Първи, спечелени в София и Созопол. Предстои й още една изява през следващата седмица, когато е финалът на сезона. Домакин на проявата е в Пловдив, а форумът се провежда ежегодно – „Орфееви таланти“. В него ще участва и Христиана Харалампиева.

Тома Вълков е 11-годишен млад пианист с 11 награди през сезона, почти всички са първи. Най-голямото му постижение са трите най-престижни награди в международния конкурс „Вива пиано“ в София – първа награда в своята възрастова група, специална награда за изключителни постижения и Гран При Джуниър, даваща право да свири със Симфоничния оркестър в София през следващия творчески сезон.

Тома Вълков

Талантливият Виктор Владков е носител на множество престижни награди и постижения на българските и световните сцени. През тази година той спечели голямата награда в категория Изкуства на Фондация „Енчо Кирязов“, в международния конкурс Албер Русел, за професионални пианисти – втора награда и едногодишна стипендия на МК. Във „Вива пиано“ грабва първа награда и Специална, на името на Бетовен, а най-високо му постижение е Първа награда, Специална награда „Виена“ и Гран При от още един международен конкурс – „Андрей Стоянов“ София.

Виктор Владков

Екатерина Димитрова в момента е на лагер с други талантливи пианисти. През този сезон сред най-ярките й отличия е Първата награда на международен конкурс „Вива пиано“ и Втора награда, която печели на Международен конкурс от Лондон, Великобритания за изпълнение на Лудвиг ван Бетовен.

Екатерина Димитрова

Елена Юлияна е носител на 8 награди за големи педагогически и творчески постижения от всеки един конкурс, който отличава и преподавателите.

Финалът на сезона идва с благодарности към Читалище „Искра“, СУ „Екзарх АнтимI“ и родителите, без чието съдействие, разбиране и подкрепа в начинанията, успехите нямаше да се случат.

„Благодаря и на моите деца, че дават всичко от себе си. Те защитават нашия съвместен труд от седмици, месеци, понякога и години. Винаги ме правят много щастлива с това, че успяват да го направят“, разказа музикалният педагог Елена Юлиянова. Заедно с председателя на Читалище „Искра“ Теодора Иванова тя представи завоюваните от учениците й награди в музикалния сезон 2020/2021 – грамоти, статуетки, плакети и медали от спечелените конкурси в чужбина и у нас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram