4 000 миньори и енергетици пътуват към София за Националния протестен митинг

Близо 4000 души с повече от 100 автобуса и над 200 автомобила с работници от тецовете и мините в комплекса  „Марица-изток“ пътуват към столицата за участие в Националния протестен митинг-шествие под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“.

Миньорите и енергетиците са недоволни от подготвените териториални планове за справедлив преход и настояват да се гарантира енергийната сигурност на страната както и да се защитят интересите на работниците във въглищната енергетика.

Ще дадем срок до 28 септември да се подпише споразумение между синдикати и правителството за гарантиране на плавна декарбонизация и това да бъде заложено в териториалните планове и в плана за възстановяване, обяви Деян Дяков от синдиката КНСБ в ТЕЦ „Марица-изток 2“. Той обяви, че са готови да останат и на палатков лагер докато не бъдат приети исканията им.

По думите му в сега заложените планове се очаква до 2030 г. да останат без работа 12 хиляди души от комплекса „Марица-изток“, както и да се заличи 50% от българската енергетика.

Акцията ще започне в 11,30 часа от площад „Свети Александър Невски” в столицата.

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *