4 години кампания „Капачки за Казанлък”. Над 1000 лева събрахме заедно от януари

Близо 3 тона пластмаса (капачки и шишета) от началото на годината са събрани в кампанията „Капачки за Казанлък“, която осъществи сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” чрез поставените в града и населени места на община Казанлък метални сърца и Шишеяди.

„До днес по кампанията сме дарили количества пластмасови капачки за хора, които са имали нужда от финансова помощ за лечение – общо 3-ма, 2-ма от тях са от Община Казанлък (дарените капачки за тази цел са около 1 тон). И въпреки това, кампанията набра сумата от 1026 лв., която ще бъде използвана за ограда от рециклирана пластмаса за създаването на еко център „Зелена Европа” в с. Средногорово”- разказва Мария Славова, Председател на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”.

Идеята на кампанията започна по съвместен проект с детска градина „Буратино” и в последствие беше доразвита по два проекта на програма „Европейски корпус за солидарност”-„Солидарна Общност” и  „ЕКО”.

„Започнахме в началото с няколко пункта в различни магазини, салони и други, където близки на организацията събираха пластмасови капачки и стигнахме до там, че през около 10 дни сърцата, които поставихме в града се пълнеха до горе. Имаше случаи, в които дори нямахме възможност да реагираме, защото хората наистина свикнаха да събират за рециклиране пластмасовите капачки. В последствие поставихме и съоръжение за пластмасови шишета, благодарение на сдружение „БГ-Бъди активен”. Започнахме от 2 метални сърца, в последствие разширихме идеята и в малки населени места с още 2 – в с. Бузовград и с. Копринка. Радвах се, когато кметове на различни села на територията на Община Казанлък ми звъняха, за да питат откъде да си набавят метални сърца за пластмасови капачки и така лека полека идеята беше мултиплицирана“, допълва инж. Славова.

От организацията споделят, че работят отлично с фирмата за рециклиране в с. Шейново, в която реално превръщат пластмасовите капачки в суровина за производство на гранулат за създаване на нови изделия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram