Казанлък отново очарова Париж

Тракийската гробница в Казанлък бе един от акцентите в семинар-дискусия за опазването на културното богатство на Европа, която се проведе днес в централата на ЮНЕСКО в Париж. Участието на Община Казанлък в проявата, посветена на Деня на Европа – 9-ти май бе по покана на Министерството на културата на Република България, по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз със съдействието на българското посолство във Франция. Под мотото на 2018 – Европейска година на културното наследство Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура на ООН срещна представители на най-високо равнище от Брюксел и ЮНЕСКО за дебат за управлението и използването на обекти от Световното културно наследство от държави-членки.

От името на организаторите – Делегацията на Европейския съюз при ЮНЕСКО и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ нейният ръководител Рупърт Шлегелмилх приветства участниците в срещата. Той отправи посланието „Културното наследтво на Европа да не е свързано само с миналото, защото то е ценност, която трябва да бъде призната и съхранена като общо богатство за бъдещето на Европа.“

Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азоле поздрави високопоставените участници в срещата и анонсира нов туристически сайт на организацията, който ще даде възможност не само за повече информация за културните забележителности на стария континент, но и за свързване между работещите в сферата на културата, за да действат съвместно.

За втори път Казанлък очарова френската столица с културно-историческото си богатство с представяне за първия български обект, защитен като Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Отзвукът от пролетта на 2015г. в парижкия „Лувър“ с участието на съкровища от Долината на розите и на тракийските царе „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ тук е добре познат и се радва на топъл прием и голям интерес. Тогава основен акцент в мащабната експозиция от България са находките от тракийската гробница в могилата „Голяма косматка“ и бронзовата глава на тракийския цар Севт III.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram