2377 казанлъчани празнуват на Никулден

Общо 2377 казанлъчани ще празнуват своя имен ден на 6 декември Никулден. 1238 са хората, които носят името Николай. Съкратената версия на името Кольо са 265 души, сочи статистиката на отдел ГРАО. Сред мъжете, 45 са празнуващите с името Нено. Никола – 355. Едва 3-ма са с името Нико.

Дамите с името Николина в Казанлък са 172. 58 са с името Николинка. Модерното име Никол имат 163 казанлъчанки. Николета 73, Ненка – 5.

645 господа с име Никола и 12 с име Нико също ще почерпят в неделя.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram