22 милиона „глътнала“ Пречиствателната станция край Овощник, 6 млн. от тях потопени?

0
2

За реконструкцията на Пречиствателната станция край казанлъшкото село Овощник са похарчени 22 000 000 лева, похвали се председателят на общинския съвет Николай Златанов по време на блиц-„рестроспекция на постигнатото“ на тържествената сесия в Деня на Казанлък на 31 май.

Той цитира сумата като част от повече от 150 000 000 лева европейски средства, изразходени за 8 години в общината.

Ремонтираната станция за отпадни води е струвала на европейския и българския данъкоплатец 22 695 646,07 лв., от които 1 135 181 лв. собствен принос на Община Казанлък. Няколко месеца след това излезе новината, че за грандиозният проект общинска администрация е наказана с 6 млн. лв. санкция.

Тя бе открита тържествено на 3 септември 2015 г., малко преди местните избори същата есен. На официалното и предизборно откриване на съоръжението дойде и Бойко Борисов, а водата на няколко села беше спряна през целия ден и бе пусната чак след отпътуването на високия гост. Хората от селата от южната дъга негодуваха и разказваха, че въпреки многомилионния ремонт се носела невъобразима смрад, а за да не атакува миризмата чувствителното обоняние на височайшата делегация, работата на станцията била спряна и пусната слде заминаването им.

Само година по-късно, през октомври 2016г., стана ясно, че близо 6 000 000 лева е глобата на Община Казанлък заради сериозни нарушения по дейностите по реконструирането на пречиствателната станция край село Овощник.

Сумата лъсна, когато администрацията на кмета Галина Стоянова е обжалвала съдебно част от финансовата корекция.

От Определение на Административния съд в Стара Загора, публикувано  публично се видя, че корекцията е в размер на 5 673 911 лева непризнати разходи от Управляващия орган. 

Това са 25% от целия харч. Определението на съда е №258 от 12 октомври 2016г., с него делото по обжалването от Стара Загора се препраща към друг вид съдилища в столицата.

В съдебния документ е записано, че на Община Казанлък са наложени две финансови корекции от ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“.

Първата е от 2 септември 2013 г., Общината е известена за глобата с писмо с изх.№08-00-3599 от ОПОС, а втората е от 11 април 2014 г. и за нея администрацията ни е уведомена с писмо с изх.№08-00-1476.

Въпреки многократно поставяните въпроси от общински съветници и журналисти за глобите, от Община Казанлък отговаряха с мълчание или обтекаемо, с оправдението, че се водят дела.

Още през април 2014 излезе информация в медиите, че Казанлък е в черния списък на общините, които са с наложени финансови глоби заради драстични нарушения по проекти, изпълнявани по оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. (ОПОС). Глобите са наложени заради повторна проверка на Европейската комисия (ЕК) по открити нарушения по обществените поръчки.

Пета година няма яснота докъде са стигнали съдебните дела и дали резултатът от тях е ощетяващ хазната на Казанлък.

 

 

Коментари от Фейсбук