200 години от розотърговската дейност на рода Папазови

0
652

Изложба, посветена на 200 години от розотърговската дейност на казанлъшкия род Папазови, е подредена в Музея на розата от 30 октомври /петък/ 2020 до 3 февруари 2021.
Тя е проект на Исторически музей „Искра“ и Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства с любезното съдействие на Дончо Папазов, пряк наследник на рода Папазови.
Идеята на Дончо Папазов за търговия с рози и розово масло се заражда в далечната 1820г., докато чиракува в гайтанджийницата на баща си Мито. Пазарите на розово масло тогава били основно Казанлък, Сливен и Узунджово. По-късно основава розотъргоската къща „Д. Папазов и синове“. След като синовете му, Димитър и Ботю, поемат семейния бизнес отварят пътища за търговия и извън българските пазари. Оказват се основни конкуренти на изнасяното от Турция розово масло по световните пазари в Париж, Лондон, Марсилия, САЩ и други.
Историята на семейството е разказана в 19 табла, подкрепена с богат снимков материал и картички, от фондовете на двата музея и колегите от ИМ Сливен, ИМ Горна Оряховица, ИМ Самоков, ДА Пловдив и колекционери, и търговски писма с представителите им в Одрин, Цариград, Лондон, Париж от архива на Музей на розата.
С настоящата изложба, двата културни института отбелязват Деня на народните будители. Тя може да се разгледа всеки ден, включително през събота и неделя, в рамките на работното време на музея.

Коментари от Фейсбук