20 години ще отбележи Сдружение „Бъдеще за децата“ през 2023 година

В очакване на своята годишнина, Сдружение „Бъдеще за децата“ направи кратка равносметка на предизвикателствата и успехите за 2022 година. Оказана е подкрепа за над 380 деца и техните семейства, както и за бежанци от войната в Украйна. От Сдружението са подпомогнали семейства бежанци с косонсултации, материали и храни. „Посрещнахме новородено бебе на младо семейство с украински произход – бежанци от войната в Украйна и бяхме до тях, докато имаха нужда“, разказват от организацията. През следващите 7 години стотици хиляди деца в риск ще получат ранна грижа, образование, здравословно хранене и безопасно жилище, благодарение на Европейската гаранция за детето, разработена за България с участието на организацията. Сдружение „Бъдеще за децата“ работи в партньорство с Уницеф България и Община Казанлък.

Една от основните дейности на мобилният екип по проект „Европейска гаранция на детето“ е Картографиране на деца и семейства в риск. За 2022 година са обследвани и картографирани 265 семейства от общините Казанлък и Мъглиж.

Помогнати са и семейства от наводнените села в Карловско с артикули и консумативи за домакинствата, храни и хигиенни материали.

Благодарение на партньорството с Българската Асоциация по семейно планиране, сдружението продължава Програмата за Превенция на ранните бракове и подкрепа на семейства, при които има риск от изоставянето на деца и семейна медиация в рисковите общности. Поставени са 25 вътрешно маточни контрацептивни средства /тип спирала/, направени са 34 психосоциални консултации на жени в Родилно отделение при МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, с цел „Превенция на изоставянето“, а в последствие с тях и разширеното им семейство работи екип от социалната услуга „Център за обществена подкрепа“.

На финала на годината над 280 деца получиха мечтания си Коледен подарък с кампанията „Акция Дядо Коледа“. Много хора се присъединиха към ежегодната кауза, като станаха дарители.

В рамките на годината са реализирани 5 проекта, 7 кампании и редица допълнителни дейности за популяризиране на дейностите на организацията и социалните услуги, които управлява.

„Осигурихме устойчивост на една мечтана социална услуга, а именно – Детската къща; Община Казанлък хареса идеята, повярва в съществуването на такъв тип социална услуга, стъпи на опита на организацията и създаде още три Къщи по проект „Социално-икономическа интеграция и подобрен достъп до образование в община Казанлък“, допълват от организацията в навечерието на поредния хубав повод да се заговори за нейната социална значимост – 20-та годишнина от създаването й.

Преди 20 години група родители решават, че искат по-добър живот за децата си и правят голяма крачка в ПРОМЯНАТА на своя живот и на този стотици, хиляди деца и техните родители – основават неправителствената организация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram