16 години от смъртта на редник Гърди Гърдев в Ирак

0
10368
Парламентарни избори 2021#

На 4 март 2005 г. той е смъртоносно ранен на 45 км от българската база в Дивания, след обстрел с леко стрелково оръжие. Малко по-късно издъхва от раните си.

Фаталният инцидент, на войника от казанлъшката бригада става при патрулиране на български военни с 3 бронирани машини „Хамър“, когато към тях се приближава иракски автомобил. Колата не спира и българите стрелят 2-3 пъти предупредително. Веднага след това срещу тях започва масиран огън със стрелково оръжие от запад. В това направление, само на 150 метра, се намира американски комуникационен обект.

Първоначално до българските медии достига информацията за трагичен инцидент. Първото съобщение, че става дума за приятелски огън идва няколко дни по-късно от писмо, пуснато в електронния сайт на вестник „Българска армия“, в което военнослужещ от батальона ни в Ирак разказва какво се е случило.

Резултатите от разследването сочат, че гибелта на младши сержант Гърди Гърдев е вследствие на приятелски огън.

Разследването на гибелта на Гърди Гърдев приключва със заключението, че става дума за „трагичен нещастен случай“, при който и двете страни погрешно се взели една друга за бунтовници.

“Разследването заключи, че смъртта на Гърдев е резултат от престрелката, възникнала между американските и българските войници, които са открили огън едни срещу други в отговор на действие, което и двете страни са възприели за враждебно спрямо тях. Това бе трагичен нещастен случай и военнослужещите от многонационалните сили в Ирак изразяват искрените си съболезнования на семейството на загиналия“, заявяват от американските въоръжени сили.

Инцидентът започнал, когато българският патрул дал предупредителни изстрели по наближаващ иракски автомобил. Американците сметнали, че са обстрелвани от бунтовници и открили огън. Няма нужда от допълнително разследване и от административни действия, завършва съобщението на американската армия.

Гибелта на Гърдев обтегна отношенията между Вашингтон и София, коментира тогава агенция Ройтерс и припомня, че нещастието с нашия войник става в същия ден, в който американски патрул открива погрешка огън по колата, с която пътува освободена италианска журналистка. В този инцидент загива офицер от италианското военно разузнаване.

На 6 март ковчегът с тялото на Гърдев е посрещнато на летище София от президента Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски.

Редник Гърди Христов Гърдев е повишен посмъртно в звание младши сержант със заповед на началника на Главния щаб на Сухопътни войски генерал-лейтенант Златан Стойков. Със заповед на министъра на отбраната пък младият мъж е произведен посмъртно в звание „Офицерски кандидат“ и награден със знак „За вярна служба под знамената“ I степен.

Той е удостоен и със званието „Почетен гражданин на община Павел баня“, а улица в село Долно Съхране, където живее, е кръстена на него.