144 години от рождението на казанлъшкия композитор и учител Иван Скордев

Иван Скордев е роден в Казанлък на 21 август 1879 г. След като завършва средното си образование в днешната Профилирана Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, бъдещият композитор заминава за Дрезден (Германия), където следва в Музикалната консерватория.

Участва в Балканската и Междусъюзническата война. Повлиян от събитията в Междусъюзническата война, написва музиката за марша „Съюзници – разбойници“ по текст на Любомир Бобевски. Той добива голяма популярност за времето си в България. Скордев е привикан в Щаба на армията, където продължава с дейността си на композитор. Написва много маршове, между които марша „Охрид“.

След войната Иван Скордев е учител по музика в Казанлъшкото педагогическо училище, а по-късно взима участие в създаването на първата фабрика за струнни музикални инструменти – „Кремона“ и става неин директор. На тази длъжност остава до пенсионирането си.

След смъртта на първата му съпруга, Иван Скордев се оженва повторно за Пенка Боцева от Габрово, но и от двата си брака няма деца.

Почива през декември 1953 г.

За него Димитър Чорбаджийски-Чудомир написва в своя дневник: „През това време починал бай Иван Скордев – учител по музика, композитор и пр. Не знам колко струва музикалното му творчество, но той беше твърдоглав, опак човек, с чувство за превъзходство и беше инат като коза.“

Иван Бахчеванов /племенник/ разказва в своята автобиография: „Трябва да кажа, че вуйчо ми, Иван Скордев, след смъртта на първата му съпруга се оженва за Пенка Боцева от Габрово, но и от двата си брака няма деца, така че след смъртта на баща ми, до дванадесетата си годишна възраст, аз живях при тях.“

Източник: Уикипедия

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram