130 години училище в с. Ветрен

0
76
Парламентарни избори 2021#

Жителите на мъглижкото село Ветрен празнично отбелязаха 130-та годишнина от създаването на училището в населеното място. Първото училище в село Ветрен е било открито през 1882 г. в сградата на църквата. Помещавало се е в 4 учебни стаи . Георги Ганев е бил главният учител на децата в първо отделение. Сградата, в която се помещава днешното училище, е построена през 1923 г. Училището и до ден днешен е гордоста на ветренци. 170 ученици се обучават там, от 14-сет преподаватели, споделя директорът му Пенка Стоянова.

Училищното тържество, събра жителите на Ветрен в читалището на селото. Там присъстваха бивщи директори и учители, бивши възпитаници на училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Сред тях бе и заместник кметът на община Мъглиж Делка Алексиева, която отправи специални поздрави от името на общината поздравявайки и устоите на съвременното образование преподавателите.

В училищното тържество се включи и заместник кметът по инвестиции в Мъглиж Методи Марков. Той заяви, че общината застава зад образованието и ще подпомага финансово развитието и инициативите на училищното ръководство. Тържественат програма по повод годишнината, показа постиженията на талантите в училището.Учебното заведение в с. Ветрен, работи по няколко проекта и международни програми сред които оптимизиране на училищната мрежа и с грижа за всеки ученик.

 

реклама