113 години от рождението на Данаил Аврамов

0
335
Парламентарни избори 2021#

На днешната дата през 1907 година е роден казанлъшкият художник Данаил Аврамов, свързан с развитието на театъра в града и в създаването на музикални инструменти.

Не е завършил Художествената академия, но голяма част от живота му е посветена на живописта, посочват от Художествената галерия в Казанлък. В нея са подредени и част от творбите на талантливия ни съгражданин.

Обичал е изкуството и прави възможното да се чувства част от него. Четири десетилетия негови картини съпътстват художествените изяви на казанлъшките художници.
Роден е на 20 август 1907 година в Куленската махала на Казанлък. Родът му води началото си от Дебърско и мнозина в него са марангози. Детството му е свързано с интереса на семейството му към дърворезбата, каменоделството, театъра и музиката. От тук и най ранната му мечта е да стане художник или актьор. Още като юноша той участва в оцветяване на сценични декори и играе в роли – дейности, в чиито плен остава до старини. Първите му опити в областта на живописта са подпомогнати от Иван Енчев – Видю. Поради мизерните възможности на родителите на успява да завърши дори 5-ти клас. За да се издържа, е принуден да се занимава с дърводелство. Малкото свободно време, с което разполага, отделя за рисуване.
В края на 30-те години Данаил Аврамов започва да показва свои картини в колективните изложби на казанлъшките художници. Предпочитанията му са основно в областта на пейзажа. Там той събира в картини любимите си кътчета от улиците на Казанлък и природата около града, от подбалканските села, Тунджа и Старата река. Желанието му е с точна рисунка и с емоцията на цветовете да сподели тяхната красота – такава, каквато очите му я виждат. Той знае нивото на художествените си възможности и не си поставя по-сложни пластични и психологически задачи. Или както по-късно споделя: „Никога не съм се опитвал да надскоча сянката си. Карал съм я тя да ме гони…”
През 1940 година открива първата си самостоятелна изложба живопис с пейзажи от околностите на Казанлък. През месец септември 1942 година организира втората си самостоятелна изложба от пейзажи със сюжети от Казанлъшко, Карловско и Калофер.
На 15 юни 1947 година представя изложба с пейзажи, натюрморти и няколко интериора. По-значимите му творби от тази изложба са „Лято”, „Старата мандра”, „Пролет край Казанлък”.
Другата област, на която Данаил Аврамов отдава уменията си, е създаването на музикални инструменти. Талантът му в тази област, поддаваща се на малцина, е оценяван по достойнство с национални награди. Към тях прибавя и възхищението на акад. Петко Стайнов.
Данаил Аврамов приживе е представил осем самостоятелни изложби живопис.
Умира през юли 1995 година.
На 8 декември 1997 година в казанлъшкия Клуб на дейците на културата е организирана ретроспективна изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на художника.

„Художниците на Казанлък“
проф. д-р Марин Добрев