10 октомври – Световен ден на психичното здраве

0
20

В центъра на вниманието за 2019 година, на Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, е предотвратяване на опитите за самоубийство. Според данни на Световната здравна организация на всеки 40 секунди някой в света умира в резултат на самоубийство. Близо 800 000 души се самоубиват всяка година, а далеч повече хора правят опити за самоубийство. Всяко самоубийство е трагедия, която носи мъка на семействата, обществото и цели държави и има дългосрочни последици за загубените хора.

Самоубийствата се срещат в голямо разнообразие от възрастови групи и са втората водеща причина за смърт за хора на възраст 15 – 29 години по целия свят. Една от основните причини за това е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които обуславят проблема. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение, раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството по препоръки на Министерство на здравеопазването.

Световният ден на психичното здраве е повод да напомним на обществеността за проблемите с психичното здраве и да се мобилизират усилията за подкрепа на промоцията на психичното здраве. Регионална здравна инспекция Стара Загора се присъединява към тези препоръки с участие в Третия национален форум „Дни на училищната психология”, който ще се проведе в град Стара Загора между 9 и 11 октомври.

Коментари от Фейсбук