Ще наемат безработни за „домашни помощници“

Бюро по труда – Казанлък започва работа по национална програма „Предоставяне на грижа в домашна среда“. Тя е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица като „домашни помощници” за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с определени от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с право на чужда помощ, както и хора над 65-годишна възраст, в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България.

Програмата се реализира на територията на цялата страна и е със срок на изпълнение до 31.12.2020 г. Предвидените дейности се реализират съвместно между Общинска администрация, дирекция „Социално подпомагане” и дирекция „Бюро по труда”.
Желаещите да се включат в Програмата лица или техен законен представител могат да подават в Общинската администрация по настоящ адрес заявление-декларация за включване.

Работодатели по „Предоставяне на грижа в домашна среда“ са Общинските администрации, в партньорство с Дирекции „Бюро по труда“. Те съвместно ще извършват подбор на кандидатите за работа по предварително подадени от общините заявки-спецификации. Безработните лица, регистрирани в ДБТ, ще могат да участват в Програмата при осигуряване на заетост на пълно и непълно работно време, като продължителността на предоставяните персонални грижи за едно нуждаещо се лице не може да надхвърля 4 часа дневно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram