Чиновници бавят барелефа на д-р Георги Китов шеста година

По бюрократични причини вече шест години се бави поставянето на паметник на бележития археолог Георги Китов, алармира вестник „Дума”.

Почти веднага след внезапната смърт на археолога на 14 септември 2008 г. бе сформиран инициативен комитет за събиране на дарения за паметен знак. Чиновнически лабиринти и до днес възпрепятстват поставянето на паметника на Китов, който трябва да бъде разположен до този на проф. Александър Фол срещу сградата на досегашния Институт по тракология към БАН в София.

В Казанлък също бе организирана кампания за събиране на средства, кутията за дарения бе поставена във „Вифор”.

Самият барелеф е готов от миналата година, изработен е от младия скулптор Любомир Зографов, възпитаник на Националната художествена академия, който го направи безплатно.
Междувременно събраните от дарения около 5000 лв. са почти изчерпани, информира в.”Дума”, понеже камъните за паметника са купени, каменоделецът вече веднъж ги преправи безплатно, но за второ преправяне все пак трябва да му се плати. А и за всяко разрешително и бумага се плащат такси.
За 40 години на терена Китов е проучил над 400 тракийски могили, открил е над 30 гробници и храмове, от които поне половината са изключителни паметници на тракийската архитектура. Емблематични културни ценности от нашите земи, сред тях- няколко гробници в казанлъшката Долина на тракийските царе: златната царска маска от могилата Светицата и бронзовата глава на Севт III от Голямата Косматка,

 
Набирателна сметка в ДСК
За паметник на Георги Китов
IBAN: BG46STSA93000019051808
BIC: STSABGSF

 

132

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram