Чакат ли ни нови мерки срещу Ковид?

Между 15-ти и края на октомври ще трябва да се предприемат нови мерки срещу разпространението на коронавирус и вероятно ще има нов локдаун. Нещата идват от само себе си и ще си проличи. Това коментира пред бТВ проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

Той посочи фактите: Броят на хората в интензивните отделения е много голям – 432, а горната граница е 711 легла, специално за коронавирус и снабдени с апаратура и персонал. Броят на хоспитализираните гони 6000, а 9000 е горната граница.

Това, което се казва официално като данни, трябва да се умножава по 4-5, 10 000 се заразяват на ден в момента, голяма част 80% са без симптом, отделно на това има по-тежко протичане на делта варианта, поради което активните случаи остават по-дълго време в болница, поясни още експертът.

Има огромна полза от мерките, които бяха предприети при другите вълни, не само в България, посочи Огнян Кунчев и даде пример с мерките, които бяха взети при миналите вълни . На 25 октомври 2020 г. са били затворени нощните заведения и се вижда по графика, че заболеваемостта и хоспитализациите спират да растат, същото е било на 29 октомври миналата година – пак намаляват.

Поне 15-20 дни има ефект след предприемането на мерки, каза Кунчев. Без мерки два пъти повече души са щели да починат – около 30 000, а са загубили живота си – 18 000.

20% – това е изключително нисък брой ваксинирани у нас, ваксината държи 5 месеца, а при преболедувалите имунитетът е 9 месеца, сметна математикът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram