Чакаме още музея на Бозвелиев в Казанлък

Къщата на ул.“Мирска“ в Казанлък, където е живял известният казанлъшки общественик и първи социалдемократ Константин Бозвелиев да се превърне в музей, е идея на почти 10 години. През 2013 г. инициативата заявиха наследниците-съпартийци на Бозвелиев от местната структура на БСДП, по време на отбелязването на 150-та годишнина от рождението на казанлъшкия общественик, публицист, дарител, буден родолюбец, създател на Ученолюбива дружина „Искра“.

Към днешна дата – датата на кончината на Бозвелиев през 1951 г., намерението къщата му, която дарява на града, да стане пространство за неговата памет и спомен за онази епоха, изглежда все по-малко осъществима.

Бозвелиев оставя дома си на Казанлък, като завещава там да се настани детска градина. Цялата си богата библиотека дарява на градската. През 2005 г. в къщата му е настанен филиал на Общинска библиотека „Искра“.

Бозвелиев е бил кмет на Казанлък от 1908 до 1911 година. Започва усилена дейност по паркоустройството на общината. Залесява се хълм „Тюлбето”, местността пред минералните бани в с. Овощник, обсъжда се идея за нов градски парк. Започват да се строят нови училищни сгради. През този мандат се учредява Казанлъшката популярна банка. Самият кмет – известен общественик, политик, представител на БРСДП /ш.с./ взима активно участие в редактирането на вестниците „Казанлъшки градски общински вестник” и „Светлина”, съдейства за преодоляване на кризата в Ученолюбива дружина „Искра”.

Депутат е няколко мандата. Роден е в Истанбул през 1862 г., но животът му минава в Казанлък. Издадени са два тома с неговите „Спомени“.

На снимката горе: Къщата на ул.“Мирска“, в която е живял Константин Бозвелиев

На снимките долу: Шарж на Бозвелиев от Чудомир и паметната плоча на дома му на ул.“Мирска“ в Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram