ЦИК установи нерегламентирана агитация по време на конкурса „Царица Роза“, ВАС ще решава окончателно

Централната избирателна комисия е установила, че в Казанлък е имало нерегламентирана предизборна агитация от страна на най-голямата партия у нас.

Кандидати са участвали в събитие, организирано с общински средства – конкурс „Царица Роза 2019“, и са разпространявали, агитационен материал – ваучер, неотговарящ на разпоредбата на чл. 183, ал. 2 ИК – липса на задължителния надпис, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ със съответния размер и отделно обособяване, наличие на изображение на националния флаг на Република България върху агитационния материал. Раздавани са билиа ваучери за посещение на Европейския парламент. По този начин се е правело индиректно политическо внушение за подкрепа на определен политически субект, тъй като е посочено, че „поканата за посещението е от екипа на партията за евровота“ – а това по своята същност е предизборна агитация.

По време на свое заседание, направено в зала, ЦИК не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове при разглеждането на жалбата.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Ето целият текст на решението на ЦИК:

РЕШЕНИЕ № 414-ЕП
София, 25.05.2019

https://www.cik.bg/bg/decisions/414/2019-05-25?fbclid=IwAR1_cbV9Q3Zn02p1bOzWmqU6wH2o5z7a4-Q6qrsIJLWzSJMetxBoCRloe7w

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram