Цветан Стоянов мери сили с шахматния елит в Златни пясъци

 

В к.к. Златни пясъци стартира „Гранд Европа Купа – Златни пясъци 2014“.  В изключителната атмосфера на Европейския шахматен дом „Златни пясъци“ и хотел, чиито стени носят спомена за шахматната легенда Боби Фишер започнаха шахматните дуели за 174 участника от 34 страни, сред тях и 10-годишният ФМ от Казанлък Цветан Стоянов, 147-ми в стартовия лист.

След българите, които са 35, най-многобройни са руснаците – 20 шахматисти. Групата на шахматистите от Украйна е от 14 човека, южната ни съседка Турция е трета по големина с 13 участника. Следват румънците, които са 11, а индонезийците – 10.

Както и на миналогодишния турнир впечатлява групата на индийците, която през тази година се състои от 9 шахматиста. Арменските шахматисти са 5, но с изключително  висока класа. Първи в стартовия лист е Владимир Акопян. Представители има още от Азербайджан, Грузия, Латвия, Молдова, Таджикистан, Сърбия, Черна гора, Гърция, Франция, Германия, Норвегия, Холандия, Унгария, Чехия, Исландия, Израел, Йордания, Бангладеш, Китай, САЩ, Сингапур, Бразилия, Парагвай, Египет, Република Южна Африка. Сред този шахматен елит с представители от най-силните шахматни центрове малкият казанлъчанин Цветан Стоянов трупа опит преди участието си в европейското първенство в Грузия наесен.

До началото на четвърти кръг от съревнованието, след последователни две загуби, в трети кръг Цв. Стоянов победи украинецът Володимир Черкашин.

Първата партия на Цецко бе със 60-тия в стартовия лист ФМ Алексей Буков Русия с ЕЛО 2359, а след това игра с чеха Михаел Кубик. В петък Цветан излезе срещу Филип Лимбург от Германия.

„Гранд Европа Купа – Златни пясъци 2014“ е с най-големия награден фонд за български международни турнири от 40 000 Евро и се провежда под патронажа на г-н Силвио Данаилов, Президент на Европейския шахматен съюз и на Българска шахматна федерация. Турнирът се играе в 9 кръга по Швейцарска система по класическата контрола – 90 минути за състезател с добавени 30 секунди на ход.

Организатори са Шахматен клуб „Банкя” и Българска федерация по шах. До финала предстоят още пет кръга.

„Гранд Европа Купа – Златни пясъци 2014“ е първото от летните състезания пред малкия фидемайстор от Казанлък Цв. Стоянов. Най-силният турнир за него е през есента ЕП в Грузия, за което вече и започна кампания в национален мащаб, подета от голяма българска медия, която ще помогне на семейството на Цецко, за да бъдат събрани необходимите 4 хил. лв. за участието му в на-големия шахматен форум в Европа за деца. Само за седмица-две са набавени наполовина средствата за покриване на всички разходи, тъй като федерацията по шах осигурява единствено престоя. Благодарение на усилията на журналиста Драгомир Симеонов и отзивчивостта на родолюбиви българи, част от парите вече са събрани. Остава да се намерят още 2 хил. лв. и други 6 хил., за да е възможно и пътуване до ЮАР, където пък се провежда световното първенство за деца, в което Цецко също получи право да участва. Тъй като е изключително трудно да се намерят съмишленици, от семейството на Цветан се надяват да обезпечат за него поне участие на европейското първенство. За всички, които желаят да помогнат с финансови средства на казанлъшкото момче, могат да се свържат със семейството на Цветан Стоянов, както и да се обърнат към спортната редакция на ПРЕСС ТВ, която също подкрепя младите български таланти и се радва на успехите им по света.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram