Художествените ръководители и преподаватели в НЧ „Искра”

Художествените ръководители и преподавателите в НЧ „Искра – 1860″ Казанлък изразяват категоричното си несъгласие с отредената за културната институция субсидия за 2012 година, както и своята тревожност и недоумение с драстично провежданата политика към институцията, буквално на игнориране, по отношение на едно от най-старите читалища в Република България – НЧ „Искра – 1860″. Това се казва в декларацията адресирана до Министъра на културата Вежди Рашидов, председателят на ПК по култура в 41 НС Даниела Петрова, областният управител Недялко Недялков, кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС Казанлък Николай Златанов и общинските съветниции.

В декларацията се отбелязва, че общият брой участници в колективите и школите на читалище „Искра“ е 544, т.е. наброяват числеността на едно българско училище. Наградите от Национални и Международни конкурси са 73, като 13 от тях са „Специални“, а 34 – отличия за Първо място. Извън участията си в различни мероприятия на територията на общината и страната, НЧ „Искра – 1860″ подготви и реализира 5 двучасови концерт-спектакли по повод кръгли годишнини. През последните години възпитаници и представители на формациите са все по-успешни – както на международни фестивали и национални конкурси, така и сред публиката. Въпреки това и въпреки логиката виждаме отрицателна финансова тенденция, т.е. – намалена субсидия. Художествените ръководители и преподаватели в читалището, подписали се под декларацията, настояват изпълнителната власт в Казанлък да им отговори защо подходът за игнориране и администриране става основен.

В заключение културните дейци изразяват надежда на своевременни действия и подкрепа, „за да бъдат предприети всички мерки за спиране на тази опасна политика в община Казанлък, която противоречи на всички принципни разбирания на Европейския съюз за особено важната роля на култура“.

Д. Цонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram