Художествената галерия посреща от юли с нова изложба

За Художествената галерия в Казанлък месец юли започва с нова изложба графика „Белязан да бъде такъв“, чийто автор е носителят на множество престижни български и международни отличия Стоян Цанев. Откриването е на 1 юли, в 18:00 ч.

Стоян Цанев е роден на 28 февруари 1946г. в гр.Бургас, почина на 5 февруари 2019 г. Завършва Академия за изящни изкуства във Варшава, при проф. Анджей Руджински.
За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия:
Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“.
Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.
“Идват в съзнанието ми някакви неща- може и да съм ги виждал, но в повечето случаи – не съм и създавам форма”……….. “оставям всичко на мисълта и на сърцето, на моето чувство да ме води”

Настоящата изложба показва графични творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”, както и творби притежание на частни колекции.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram