Храм на свети Пантелеймон градят край Чирпан, търсят дарители

Вече повече от 10 години православни християни полагат усилия да съберат средствата, необходими параклис, посветен на св. Пантелеймон.

Малката света обител трябва да бъде издигната в местността „Голяма черква“ край с. Стоян Заимово, община Чирпан. Там преди време дядо Иван Желев, овчар от околията, попада на останките на олтар на средновековен храм. За да се отбележи святото място, там е издигнат кръст. През 2000 г. инициативен комитет подема идеята за построяване на същото място на параклис, който да се посвети на св. великомъченик Пантелеймон.

Идеята подкрепят художници, поети, писатели, музиканти, политици и общественици. Сред най-дейните от тях са Златка Колева, Кама Ганева, Малина Витанова, Валери Станков, Митко Станчев, Евгени Василев, Евгени Чалъков, Таня Гатева, Мартин Ралчевски, Ангел Кроснев и много други. Дейностите, предприети от Инициативния комитет за набиране на средства за построяване на параклис на името на Свети Пантелеймон са най-разнообразни – от организиране на благотворителни базари до дарителски кампании. В тях се включват дори и деца – българчета, живеещи в чужбина.

Поделите благородната кауза православни християни, искрено се надяват, че общинската управа в Чипан ще вземе решение гласуваното място за строеж още през 2015 г. да бъде дарено на Старозагорската митрополия.

Средства за построяването на параклиса „Св. Пантелеймон“ се събират на следния контакт:
Банкова сметка за дарения на Храм „Св. Пантелеймон“ :

BG 50 UNCR 7000 15 23 08 58 95

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram