Хората от областта могат да искат обезщетения заради незаконния вечерен час

Старозагорският журналист Михаил Михайлов атакува съдебно заповедта за вечерния час в областта като незаконосъобразна, преди тя да бъде отменена снощи. Областният управител Гергана Микова няма правомощия да въвежда полицейски мерки, ограничаващи правата на хората, твърди Михайлов и се позовава на редица европейски документи, опазващи човешките свободи. Михайлов подаде жалбата още на 1 април и настоява съдът да се произнесе за предварително изпълнение. Той твърди, че цялото население на областта е било под арест насила за 8 часа в денонощието в продължение на 7 дни.

Гергана Микова побърза да отмени вечерния час снощи, часове преди очакваното произнасяне по жалбата от Върховния административен съд /ВАС/, а Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев спешно разпореди да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Законите за здравето и за извънредното положение.

Според Михайлов населението на областта може да претендира пред държавата за обезщетения за нанесени вреди от налагането на вечерен час.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram