Халил Летифов: Целта на референдума е ГЕРБ да се върне на власт

„Аз съм много скептично настроен към предложението на Президента за референдум. Държавният глава изпълнява политическа поръчка, а не своите конституционни задължения. С предложението за задължително гласуване се нарушава Конституцията, където е записано, че всеки има право да гласува, но не е длъжен.

Изявлението на Росен Плевнелиев е единствено с цел противопоставяне и реабилитиране на една власт, която хората наказаха и отстраниха“. Това каза пред Дарик старозагорският депутат от ДПС Халил Летифов.

Той допълни, че това се прави с цел партия ГЕРБ да се върне на власт.

„Като млад човек аз съм за електронното гласуване, но няма как да се гарантира, че вотът няма да бъде фалшифициран. Голяма част от обществото няма достъп до компютър. Приемам, че се цели част от електората на БСП да не може да упражни правото си на власт“, каза още Халил Летифов.

Искането за референдум е изненада. С това изказване държавният глава се включи в предизборната игра за евроизборите. Явно иска да повлияе на вота, коментира пред Дарик старозагорският депутат от БСП Георги Гьоков.

Според него няма смисъл от референдум точно по тези въпроси, защото в Избирателния кодекс има по-важни казуси – например уседналостта, печатането на бюлетините.

„Аз съм привърженик на референдума като едно демократично допитване до хората, но всяка една от тези теми изисква много дълги разговори. Ако направим референдум заедно с евроизборите, това ще отклони вниманието на хората“, коментира Гьоков.
Той допълни, че така поставени, въпросите са неясни и неточни.

Задължителното гласуване противоречи на Конституцията., каза още народният представител./Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram