ФМ Цецко Соянов е трети в категорията за рейтинг ЕЛО ФИДЕ

ФМ Цветан Стоянов е 120-ти с точките на 96-тия след края на третото издание на „Гранд Европа Купа – Златни пясъци 2014“. В категорията за рейтинг ЕЛО ФИДЕ от 1700 до 1899, казанлъшкото момче е с трето място. Шахматният турнир е с най-големия награден фонд за български международни турнири от 40 000 евро.
Шахматните дуели започнаха на 10 юни за 174 участника от 34 страни, сред тях и 10-годишният ФМ от Казанлък Цветан Стоянов, 147-ми в стартовия лист.
След последователни две загуби, в трети кръг Цв. Стоянов победи украинецът Володимир Черкашин. Първата партия на Цецко бе със 60-тия в стартовия лист ФМ Алексей Буков Русия с ЕЛО 2359, а след това игра с чеха Михаел Кубик. Последваха и още две загуби от Филип Лимбург от Германия и българския шахматист Боил Банов. В шести кръг Цветан записа победа над индиеца Дурга Надеш Гутула. След това направи ремита – с руснака Александър Якименко и с представител от гръцкия отбор – Калиархос Гоунтрас.
Деветата му среща завърши с успех над египтиняна Ахмед Абдел. Така с актив от 4 точки, 10-годишният шахматист завърши на 120 място в класирането на турнира, спечелен от гросмайстор Аксел Бахман от Парагвай. Четирикратният национален първенец Борис Чаталбашев се класира най-напред от участващите в надпреварата 35 български шахматисти, като се нареди на девето място в крайното подреждане и заслужи 800 евро от наградния фонд.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram