Финалните снимки на поредицата „Това е България“ бяха заснети на язовир Копринка

Финалните снимки на поредицата „Това е България“ бяха заснети на язовир Копринка със съдействието на Община Казанлък. В заснемането участваха Валя Балканска, „Бага–Тур“, домакините от НЧ „Пробуда – 1920“ село копринка, граждани от Казанлък и други различни градове на България. Гост още на събитието бе и президента (1990-1997) д-р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ.

В тежкия снимачен следобяд и привичер взелите участие граждани изпитаха какво е да си актьор в голям холивудски филм, в края на снимките над язовира бяха пуснати Летящи фенери. А малко преди предпремиерата на първият от 12-те 27 филма, формациите на домакините от читалище „Пробуда – 1920“ играха фолклорни танци пред събралата се публика. Валя Балканска и гласът и, летящ вече 60 години в Космоса, се застели над водите на водния басейн. Организаторите от Травел ТВ и екипът на „Това е България“ възнаградиха певицата за 70-ти я юбилей.

Проектът „Това е България“ стартира през 2010 година и успява да постигне това, за което създателите му не са и смеели да мечтаят: навсякъде, където отива екипът, подкрепа и помощ му оказват институциите на местната власт и отделни граждани. Всички са вдъхновени от идеята, че ще бъде заснет видеокаталог на родината ни България, за да можем да я опознаем по-добре и да съхраним информация за богатствата й за поколенията, които идват след нас. В „Това е България“ са заснети природни обекти, резервати, археологически разкопки и разбира се хората на съвременна България.

Основна задача пред проекта „Това е България“ е създаването на документална поредица – видеокаталог, разкриваща различните периоди и аспекти от историята, бита и културата, от обичаите, нравите, архитектурата и природата на България. Поредицата има за цел да представи всички онези уникални черти на българското, във всевъзможните му проявления, на онова, с което допринасяме за обогатяването на културно-историческото многообразие на света, от най-дълбока древност до наши дни.

В завършен вид видеокаталогът ще съдържа тринадесет филма, дванадесет от които тематично разделени, с продължителност 27 минути, и един 90-минутен филм, който цели да събере най-значимото от всички останали.

Видеокаталогът „Това е България“ е уникален продукт, който съхранява непреходната красота и историческите богатства на нашата страна за бъдещите поколения. Само един факт е достатъчен, за да опише важността на проекта: над 50 от предварително планираните за заснемане обекти за жалост вече са унищожени или похабени. Надяваме се, че това няма да се случи и с други от вече заснетите богатства на нашата родина!

Но мисията на видеокаталога „Това е България“ не се изчерпва със съхраняването на факти. Тя е значима за нашето поколение, защото показва България на света и на децата ни. Всички ще останат учудени колко много неща не знаят за собствената си държава. А дори и да познавате някоя местност или исторически обект, ще бъдете приятно изненадани да я видите под нов ъгъл – много от кадрите са направени „от птичи поглед“ а професионализмът на режисьорите, операторите и монтажистите заслужава истински респект.

Ето и още факти за проекта:

1. Главен режисьор е Нено Маринов, работата по проекта е продължила 2 години.

2. Филмите са 12 и обхващат най-важните моменти от историята, културата и традициите на българите. Филмите са своеобразен калейдоскоп на страната. В кадрите са показани спиращи дъха природни пейзажи, исторически забележителности. Те представят духа и традициите, различни елементи от религията и митологията на общности, племена и етноси, живели по нашите земи.

3. Стилът на филмите е познавателно-разказвателен. Парченце по парченце се разкрива пъстрият пъзел от забележителности, места и история, за да бъде сглобена една обща визия за нашата страна – такава, каквато създателите на проекта са я видели и почувствали.

4. Мисията на проекта е да дава познание за България на всеки, независимо дали е идвал по нашите земи или не.

5. Повече от 5000 кадъра са включени в отделните епизоди от поредицата.

6. По време на заснемането на филма са изминати над 180 000 км. по суша, въздух и вода.

7. Кабинетът на Президента Желев ще направи превода на руски език на филмите.

8. През октомври тази година ще бъде премиерата на поредицата в Брюксел.

9. Целият видеокаталог е заснет с високотехнологични fullHD камери, чрез използването на целия арсенал на съвременната киноиндустрия – мащабни въздушни снимки, подводно заснемане, time-lapse и stop-motion каданси, възстановки и прочее.

В Казанлък избраха да заснемат последните кадри от поредицата, защото тук е Шипка, Тук е най-старият град Севтополис, Тук е и една от най-дългите реки в България и тук е центъра и .

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram