Фармацевти се събират на форум в Стара Загора

Стара Загора е домакин на форум посветен на Денят на фармацевтите. Очаква се на събитието днес да пристигнат представители на всички 28 регионални колегии от страната, съобщава БНР.

По време на празника председателят на Съюза професор Илко Гетов, заместник-председателите, главният секретар магистър-фармацевт Светослав Крумов и членът на УС на РФК Стара Загора магистър-фармацевт Веселина Динева ще говорят по-важните теми за съсловието. Ще се проведе разширен управителен съвет на съсловната организация.

От днес влиза в сила новия европейски регламент, който ще следи в аптечната мрежа да не се продават лекарства с неясен произход. Въпреки това повечето аптеки в страната нямат готовност да се включат в системата.  Здравното министерство увери, че няма да налага санкции на аптеките и им се дава 6-месечен гратисен период за снабдяване с четци и свързване със системата за верификация.

Производителите вече ще трябва да поставят двуизмерен баркод и средство срещу подправяне върху опаковките на лекарства, отпускани по лекарско предписание. Аптеките, включително продаващите онлайн, както и болниците, ще трябва да проверят автентичността на лекарствата, преди да ги дадат на болните. Лекарствата, произведени до днес без знак за безопасност, ще могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram