Ученици се превъплатиха в Чудомирови герои в павелбанско

Ученици от 11 училища се превъплатиха в Чудомирови герои по случай седмицата, посветена от Димитър Чорбаджийски – Чудомир, родом от с. Турия. Децата от 10-те общински учебни заведения и техните гости от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Ветрен, община Мъглиж, се събраха на обновения площад пред къща – музей Чудомир в с. Турия и превърнаха деня – своя и на местните – в истински „Празник на Чудомировите герои”. 

Учениците от с. Ветрен представиха кратка драматизация по разказа „Кръщене” и с изпълнението си предизвикаха аплодисментите на всички присъстващи. С дефиле се представиха пък учениците от ОУ „Генерал Скобелев”. Драматизация на разказа „Неопечената баница“ направиха от ОУ „Васил Левски”, Горно Сахране. От ОУ“Христо Ботев “ – с. Александрово, се представиха с театрална сценка по разказа „Приятели” и прочит на „Предметно обучение“. Учениците от ОУ „Георги Бенковски“ в с. Манолово разсмяха присъстващите с хумористичната сценка „Хаджи Дончо”, след което едно от децата прочете  „Наш Пондьо”. Учениците от клуб „Театър” от СУ „Христо Ботев” – Павел баня, представиха сценка от разказа на Чудомир „Портрет”, а тези от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство  – по „Вечеринка”. Децата от с. Търничени се включиха също със сценка по разказа „Портрет”, а тези от училището в с. Габарево – по разказа „Село”. Прочит на „Зъболекаря” направиха от ОУ „Просвета” – с. Тъжа, а от Осетеново се представиха с представяне на кратка биография на Чудомир. 

Всички участници получиха от кмета на Павел баня Иса Бесоолу тематични подаръци и грамоти за креативността, инициативността и успешното изпълнение на произведения по Чудомир. На всяко училище градоначалникът подари „Чете българинът, чете” – сборник с любими разкази, акварели и фейлетони от Димитър Чорбаджийски.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram