Ученици от Казанлък създадоха електрически автомобил

Ученици от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък конструираха уникален автомобил, задвижван с електрическа батерия, носещ името „Духът на Долината“. Болидът е с нулеви емисии и висока енергийна ефективност и е създаден, за да участва в международното състезание Shell Eco-marathon. Това е глобална инициатива, в рамките на която млади хора от целия свят проектират и се състезават с най-икономичните и екологично чисти автомобили.

Болидът на учениците от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт е разработван в продължение на повече от 3 години от над 30 ученици. Той се отличава с футуристичен дизайн, а формата му наподобява капка, за да има възможно най-малко съпротивление с въздуха. Автомобилът беше една от големите атракции на събитие от ежегодния Фестивал на розата, където привлече огромен интерес от страна на жителите и гостите на Казанлък.

„Нашият автомобил е символ на Долината на розите и носи духа ѝ, тъй като съчетава красота и грижа за природата. От години мечтаем да се включим в Shell Eco-marathon, защото мисията на състезанието е изцяло в унисон с нашата визия за устойчив и екологичен транспорт. Радвам, че учениците от нашето училище вложиха усилия и енергия, за да създадат автомобил, който, надяваме се, ще ни донесе много успехи при дебюта ни в надпреварата“, коментира Дечко Пейчинов, ръководител на отбора на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

Източник: Десант


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram