Учението „Trident Jaguar – 17“ повишава българските способности

 

Заключителният етап на учението на Корпуса за бързо реагиране – Франция „Trident Jaguar -17“  наблюдаваха днес, 16 март,  на учебен полигон „Ново село“ президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командващият Съюзното командване на НАТО по трансформацията адмирал Манфред Нилсън.7 4 3 2 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Днес присъствате на последното учение от процеса на сертифициране на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция като Щаб на съвместните сили на НАТО, готов да поеме бойно дежурство от юли 2017 г. за период от една година“, посочи командирът на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция генерал-лейтенант Тиери Корбе в обръщението си към гостите на „Trident Jaguar – 17“. Той изказа специална благодарност на българската страна за силната подкрепа, за приятелството и гостоприемството.

„Учението допринася за проверка и повишаване на българските способности за осигуряване на поддръжка от страната домакин по стандартите на НАТО“, отбеляза в изказването си командващият Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Той разясни, че за непосредствената подготовка и координиране на дейностите по поддръжка от страната-домакин е сформиран Координационен център от състава на СКС, под чието ръководство са извършени товаро-разтоварни дейности, транспортиране на материалните средства и оборудване, както и гранично-митническите процедури, охраната и медицинското осигуряване.

„НАТО оценява изключително високо подкрепата, която винаги сме получавали от България, и ще продължаваме да получаваме в бъдеще. Високо оценяваме участието на българските въоръжени сили не само в учения на Алианса, но и в реални ситуации“. Това заяви заместник-командващият на Съюзното командване на НАТО по трансформацията адмирал Манфред Нилсън по време на учението.

Учението на Корпуса за бързо реагиране – Франция  „Trident Jaguar 17“ се провежда в България и Норвегия в периода 1-17 март. В него участват около 1 150 военнослужещи и цивилен персонал от 22 държави-членки на НАТО и 5 държави извън НАТО. На Учебен полигон „Ново село“ е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране-Франция. В района на полигона са разположени 200 укрития, 20 големи палатки и над 800 работни станции, транспортирани тук от Франция и поддържани от 41-ви свързочен полк на френските въоръжени сили.

„Trident Jaguar 2017“ има за цел да демонстрира способността на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция да планира и проведе малка съвместна операция на НАТО в отговор на криза извън условията на Член 5 на Вашингтонския договор и да потвърди готовността на командната структура да действа като Щаб на съвместни сили на Алианса, готов да отговори на кризи или възникващи заплахи на границите на НАТО и извън Алианса.

Учението е планирано от Съюзното командване на НАТО по трансформацията и се провежда от командващия на Съвместните сили на НАТО в гр. Неапол, Италия. Директор на учението е командирът на Съвместния център за бойна подготовка на НАТО (JWC), Ставангер, Норвегия.

По време на учението Щабът на Корпуса за бързо реагиране – Франция, развърнат на учебен полигон „Ново село“, ръководи действията основно на подразделения от 4-та въздушнопреносима бригада и 6-та лекобронирана бригада от състава на Въоръжените сили на Франция, както и от 4-та механизирана бригада на Канадските въоръжени сили. Те са развърнати в Ставангер, Норвегия. В хода на учението Върховното главно командване на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) ще сертифицира Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция като Щаб на съвместните сили на НАТО.

Днес на учебен полигон „Ново село“ присъстваха още заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, изпълняващият длъжността командир на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев,  заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев,  висши офицери от Въоръжените сили на Франция и структури на НАТО, военни аташета от страни-членки на НАТО, акредитирани в нашата страна. Гостите се запознаха със задачите, които изпълнява Щабът на Корпуса за бързо реагиране по време на учението „Trident Jaguar – 17“.

В отговор на въпрос на журналисти на полигон Ново село за готовността на страната ни при възможно увеличаване на мигрантската вълна, министърът на отбраната Стефан Янев посочи, че имаме планове за справяне с подобен проблем, ако той възникне. В случай на необходимост, има готовност да бъдат усилени формированията, които участват в охраната на външната граница – както специфичните полицейски сили, така и армейските. Към момента обаче, няма напрежение на границата, подчерта министърът на отбраната. „Ситуацията е близка до нормалната, която се наблюдава в последните месеци“, допълни той.

 

Щабът на Корпуса за бързо реагиране – Франция (HQ RRCFR) e създаден на 1 юли 2005 г. Той е дислоциран в гр. Лил, Франция. В него работят военнослужещи от 14 различни нации: Белгия, Дания, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Франция, Холандия, Румъния, Испания, Великобритания, Албания, Турция и САЩ. Щабът притежава способности да командва национален или многонационален  сухопътен компонент с личен състав от 5 000 до 60 000 военнослужещи.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram