Утре откриват 10-то издание на Rose Wine Expo Kazanlak

Забележителното Розово десетилетие на Rose Wine Expo Kazanlak бележи славния път на утвърждаване на Българското вино.То преживя истински възход и продължава да търси най-вярната представа за себе си.

Както след много трудности и изоставане, следваха години на  възторг,така след карантини и драстични ограничения на  Covid пандемията се наля  най-новата реколта вино Розе 2020.

Най-малките и най-големите,най-утвърдените и най-иновативните,най-смелите и най-верните се събират в Казанлък за да отпразнуват Юбилейното десетилетие на Българскато Розе на 5 и 6 юни 2021.

За 10 пореден път винените специалисти от Дегустационната комисия в състав: г-жа Вили Гълъбова -Председател и членове: г-жи Катя Йончева и Цвета Тановска на Националният конкурс „ Златен киликс“ ще възнаградят най-доброто вино с цвят на маслодайна роза.

Журирани бяха 42 проби, 14 бр. чисто сортови тихи  сухи вина,11 бр. двусортови тихи сухи,6 бр. трисортови и 1 бр. петсортова или многосортова тиха суха проба розе,реколтата на всички е 2020.От тях има само едно полусухо розе от 100% мавруд.

Следва реколта 2019 представена от 5 проби-2 бр. едносортови розета, 2 бр.двусортови и 1 бр. трисортово. Всички са тихи и сухи.

При 12 бр. от така изброените проби имаме участие на местен сорт-мавруд,рубин,букет,мелник,гъмза,памид.

Преобладават розетата с участието на каберне совиньон и каберне фран, участват също такива с пти вердо, пино ноар, сира, гренаш, каладок, мурведър.

Увеличава се участието на естествено пенливите розови вина,има натурални Pet Nat и sparkling wine с добавен плод.

Журираните проби розе са предоставени по една проба от 8 изби, по 2 проби от 7 изби, по 3 проби от 4 изби, по 4 проби от 2 изби. Винопроизводителните предприятия са от  различни винени райони-Северозападна България, Дунавска равнина, Източна Тракия, Розова долина, Западна Тракия, Сакар и Долината на Струма.

Тази година има 5 нови участника в Конкурса и един участник, представящ вина,произведени  в  Италия, Фосата ди Портогруадо /ВЕ/.

За  реколта 2020 има 12 розови дебютни бранда сред участниците.

Имената на наградените,както и на носителя на големия трофей,имената на наградените за Дизайн на Винен бранд и Партньорство ще станат известни на 5 юни 2021 при откриване на 10-тото издание на изложението ROSE WINE EXPO 2021 Kazanlak в залите на Народно читалище „Искра“ ул.“Искра“ 1 Казанлък от 11:00ч.

На търговското изложение в събота и неделя освен вина  ще намерите отбраните високоалкохолни напитки на Винпром Троян, елексира на Арониада Агра, новите летни вкусове на домашните лимонади с етерични масла на Етерополис Казанлък, плодовите ликьори и вина на Реалити био винарна от Добрич, сирена и млечни деликатеси с трюфели на Шеф Радичев от Велико Търново.

При спазване на всички противоепидемични мерки, действащи за този период,слагайте розовите очила, розовите маски и елате в Долината на розите за да откриете, че сте си възвърнали не само обонянието и осезанието!

Върнете си вкуса към живота с най-иновативната напитка на лятото WAI Moment-първият  хард зелцер в България,представена от Каменица АД.

Вход свободен от 9:30 ч. до 19:00ч събота и от  9:30 ч. до 17:00 ч. в неделя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram