Удължиха източването на Строителното училище в Казанлък

Строителното училище в Казанлък ще продължава да имитира дейност с ученици, съществуващи само на хартия и с празни стаи. Педагогическият и помощният персонали ще продължават да взимат заплати за бездействието си. Това сочи последния развой на съдебните дела, водени от училището срещу Министерството на образованието.

В репортажа „Източват гимназия в Казанлък“ /вижте тук:http://www.presstv.bg/uncategorized / неотдавна разказахме, че след заповед на просветния министър в оставка Меглена Кунева, издадена през юли т.г., школото трябва да бъде закрито, а учениците му прехвърлени в Механото.

От Строителното обаче обжалвали заповедта в края на септември. Върховният административен съд на 12 декември е разгледал на свое заседание жалбата на Професионалната гимназия по строителство в Казанлък и е отложил делото. То ще се гледа отново на 6 февруари догодина. ВАС иска от МОН да предостави мотивирано предложение на финансовия орган за преобразуването на училището, а от директора на Строителното иска още доказателства, че школото трябва да продължи да съществува.

Така, на практика, докато се водят дела, се удължава удобното междувремие, в което учители ще продължават да взимат заплати, издръжката на сградата и разходите също ще продължават да бъдат плащани, макар там да няма нито една пълна класна стая.

По информация на Пресс ТВ в Строителното училище по списък се водят около 200 ученици, предимно роми, но както се оказа след наша проверка на място, нито един от тях не посещава учебни занятия, за което пък близо 15 преподаватели са назначени. Две трети от тях, по твърдения на наши източници, са пенсионери.

Приблизително 300 хил.лева струва учебната година в това училище, половината от нея вече е почти към края си, което би означавало, че половината от сумата е източена.

%d0%b2%d0%b0%d1%81

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram