Удължиха до 16 ноември временните противоепидемични мерки

На основание чл. 63, ал. 10 и 14 и чл. 63в от Закона за здравето, чл. 73 от Административно процесуалния кодекс, и в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, приет с Решение No 474 на Министерския съвет от 14.07.2022 г. и предложение от главния държавен здравен инспектор, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев издаде заповед, с която удължава срока на на въведените противоепидемични мерки на територията на Република България до 16 ноември 2022 г.

Временните противоепидемични мерки на територията на страната бяха в сила до 9 ноември.
Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. Изключение от изискването за носене на защитна маска за лице се допуска за деца до 6 -годишна възраст.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

Всички работодатели, органи по назначаване и ръководства на висши училища да организират провеждането на противоепидемични мерки, с недопускане до работните помещения и в помещенията на висшите училища на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други.
Остава изискването за провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram