Тържествено откриха учебната година в ОУ „Паисий Хилендарски“

С издигане на националния трибагреник и знамето на ЕС , с посрещане на училищното знаме в ОУ „П. Хилендарски“ бе открита новата учебна година. С много обич и топлота бяха посрещнати най-малките ученици – първокласниците в ОУ „Св.Паисий Хилендарски“ в Казанлък.На тържеството присъстваха Станислава Балканска – началник отдел Международни програми и проекти, ръководители на детски заведения, представители на бизнеса, бивши учители и ученици, родители.

Училището отвори врати за първия си учебен ден освежено – извършени са основни ремонти в учебните стаи, физкултурния салон, кабинетът по история. Успехите на това училище съпътстват още началото на учебната година – с три златни медала от националното състезание по таекуондо е възпитаник на това казанлъшко училище. ОУ „П. Хилендарски“ и през новата учебна година ще работи по два проекта, разработени от педагозите по национална програма „С грижа за всеки ученик“. Училището работи и по проекта Училище без отсъствия. В последните две години броят на учениците се увеличава непрекъснато с по една паралелка, а тази учебна година в училището влизат две нови паралелки с първокласници, в момент , в който в национален мащаб се отчита намален брой на учениците , заяви в приветствието си директорът Цветолина Цветкова

ОУ“Св.Паисий Хилендарски“ е едно от най-старите училища в Казанлък. Създадено като килийно училище към някогашната Новенска църква, сега „Св.Троица“ , училището преминава през всякакви перитетии на времето, откликва на всичките му предизвикателства и до ден днешен сее семената на родното образование. През 1858 година училището става общинско и се отделя от Къринското училище. През Руско-турската война сградата е използвана за лазарет.След Освобождението-през 1892 г. с волни дарения от махалата и църквата се построява нова училищна сграда, и училището носи името „Отец Паисий“.През 1962 година пожар опустошава до основи казанлъшкото школо, но през 1962 година е открита новата сграда, а училището е именувано ОУ „П. Хилендарски“. И до днес традицията и настоящето, приемствеността на поколенията работят за образоваността на малчуганите, които се обучават в него.

С.Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram