Тържествата започват със снимки и документи за Паметника на свободата

На 19 август, четвъртък, от 18:00 часа, в Художествена галерия – Казанлък, предстои откриване на фотодокументалната изложба „На този връх свят паметник ще се издига“. С това събитие започват проявите, с които тази година отбелязваме 144 лета от героичната Шипченска епопея.

С изложбата организаторите възкресяват спомена за онези, които работиха неуморно, за да се случи взетото на Учредителното събрание единодушно решение – на Шипченските височини да се издигне Паметник на Освобождението и възраждането на българския народ. Това са членовете на Комитета, нагърбил се да осъществи начинанието.

Създаден преди 100 години, той включва бивши опълченци и поборници, висши военни и общественици. Имената на повечето от тях днес тънат в забрава, а те са хората, които събират помощи и дарения за начинанието, избират мястото, организират конкурса за проект на Паметника, избират предприемачите и изпълнителите, осъществяват надзора на строежа. Мнозина не доживяват да видят успешния завършек на делото си. Но то се случва на 26 август 1934 година и техният завет е: „Дано Бог благослови щото гигантският паметник на Шипченските височини да пребъде във вековете, горд символ за устрема на българския народ към свободата“. Техните имена са: ген. Никола Генев, ген. Велизар Лазаров, ген. Кюркчиев, Тодор Киров, Иван Бобевски, Добри Попов, А. Симеонов, А. Стоилов, дамският комитет, оглавяван от г-жите Добревска, Чохаджиева, Гълъбова, Бояджиева и др. Те всички заслужават нашата благодарност и светъл спомен за тях.

Изложбата включва 25 табла с биографични данни за членовете на Комитета и тяхната дейност, богат снимков и документален материал, посочват от казанлъшката Художествена галерия. Ще бъде показана Златната книга на Паметника на свободата със саморъчно изписаните имена и подписи на онези членове на Комитета, присъствали на освещаването на Паметника, както и фотографии и оригинални документи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram