Трупове на прасета откриха край язовир Жребчево

Трупове на прасета са били открити и край язовир Жребчево. Това става ясно от отворено писмо на протестиращите от село Крушаре.

Те посочват, че това е петият подобен случай в рамките на три дни. Този път изхвърлените животински отпадъци са били намерени в един от каналите на язовира, като са били изхвърлени директно във водата.

Тук не говорим за случайни инциденти, а системна грешка в политиката по превенция на африканската чума, категорични са протестиращите. Те подчертават, че няма как виновните да са стопаните и местната власт, при положение че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни.

В писмото се посочва, че така и не е последвала реакция по сигналите от страна на Агенцията по храните и Министерството на земеделието, а проблемът е бил оставен на местните структури на полиция и пожарна.

В условията на епидемия е редно да се поеме отговорност на най-високо ниво за некачествените мерки за превенция, които, както изглежда, водят до екологична катастрофа, посочва се още в писмото.

Припомняме, миналата седмица в гората над сливенското село Гавраилово също бяха открити чували с разложени животински останки, които по думи на местните жители са отпадъци oт масовото клане на прасета заради мерките на държавата срещу африканската чума.

Извършва се засилено наблюдение на напоителните канали в Сливенско след сигнал за изхвърлени животински отпадъци, обяви Пламен Иванов, управител на „Напоителни системи“ – клон Сливен. По думите му мястото вече е било обезпаразитено и почистено, ще бъде извършен химичен анализ на водата. Днес служители на дружеството обхождат напоителните канали, за да проверят дали има други места с нерегламентиран отпадък. Ситуацията към момента е спокойна, посочи Иванов.

Продължават акциите по обезвреждане на районите и загробване на откритите там животински отпадъци, съобщиха от пресцентъра на община Сливен. Увеличен е бил броят на осигурената от Общината техника.

Дума

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram